4.1 Tekoälyn ihmeellinen maailma

Tekoäly on keskeinen osa tulevaisuuttamme. Teknologian kehitys tuo tekoälyn osaksi arkeamme ja pian se on kiinteä osa kaikkea tekemistämme. Tekoälyllä on niin mahdollisuudet kuin uhatkin. Mitä mieltä sinä olet tekoälystä luettuasi tämän?

Tekoäly pähkinänkuoressa

Tekoäly (artificial intelligence, lyhyemmin AI) tarkoittaa koneen kykyä jäljitellä ihmisen päättelyä ja joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoja. Tekoälyksi usein määritellään ratkaisu, joka oppii ja kykenee ratkomaan ongelmia, jotka eivät ole ratkaistavissa rutiininomaisella laskennalla. Tarkempi määritelmä tekoälylle on kuitenkin avoin, sillä itse älykkyyttä on vaikea määritellä. Huomattavaa on, että tekoäly tarvitsee taustalleen ihmisen, sillä se ei yleensä suoriudu itsenäisesti kaikesta työstä.

Tekoälystä puhuttaessa viitataan heikkoon ja vahvaan tekoälyyn. Heikko tekoäly kykenee ratkaisemaan tai tekemään yhden tehtävän kerrallaan, esimerkiksi muuttamaan puhetta tekstiksi, kun taas vahva tekoäly tarkoittaa koneen kykyä jäljitellä kokonaisvaltaisesti inhimillistä älykkyyttä. Nykyajan chatbotit esimerkiksi ovat vielä kaukana vahvasta tekoälystä vaikka saattavatkin hetkellisesti antaa vaikutelman todellisesta älykkyydestä. Vahvan tekoälyn kehityksestä ei voida antaa luotettavia ennusteita. 


Kuva: Pixabay

Arjen tekoälyä

Tekoälyä on lähes kaikkialla ja sitä ei tiedosta enää herkemmin. Jo aiemman postauksen (klikkaa tästä) hakukoneissa ja hakukonemainonnassa käytetään tekoälyä, jotta kohdennetut suositukset vastaisivat käyttäjän tekemiä aikaisempia hakuja. Netflixin avatessa se suosittelee sinulle katsottuihin sarjoihin ja elokuviin perustuen samanlaista katsottavaa ja siivous taas hoituu kädenkäänteessä robotti-imurin avulla joka tunnistaa imuroimansa tilan ja palautuu omaan lataustelakkaansa ilman ihmisen apua. Autoa ei enää ehkä tulevaisuudessa tarvitse ajaa itse kun kuvaan astuvat isommin itseohjautuvat autot. Tehtailla monet työntekijät ovat korvattu roboteilla ja erilaisilla automaatioilla työn tehokkuuden kasvattamiseksi. 


Uhka vai mahdollisuus?

Mahdollisuuksia on monia; kansalaisille turvallisemmat liikennevälineet, parempi terveydenhuolto, pitkä-ikäisemmät tuotteet ja palvelut. Yritykset puolestaan pystyvät kehittämään uudenlaisia tuotteita ja palveluita erilaisilla sektoreilla kiertotaloudesta koneiden valmistukseen. 
Tekoäly tuo mukanaan myös riskejä, joista päähaasteena on vastuunotto. Kuka ottaa vastuun tekoälyn aiheuttamista ongelmista? Lisäksi tekoälyn odotetaan vaarantavan työpaikkoja, vaikka pidemmällä tähtäimellä tekoäly varmasti tulee myös luomaan työpaikkoja koulutuksen ja kehityksen parissa. 


Kuva: Pixabay

Teknologian kehitys on mielenkiintoista ja jännittävää. Tulevaisuudessa tuntuu olevan rajattomasti mahdollisuuksia ja tekoäly tulee mahdollistamaan monenlaisia asioita mitä voi vielä olla vaikeampaa edes kuvitella. On kiehtovaa nähdä vuosien saatossa miten tekoäly vaikuttaa omaan arkeen ja työhön, ja nähdä kuinka se muuttaa näitä asioita. Helpommaksi vaiko mahdollisesti vaikeammaksi?

Kirjoittaja: Jenna Mäkinen

Lähteet:


Kommentit