0.5 Ihanat, kamalat digitulevaisuuskuvat

Oletko koskaan miettinyt, miten digitalisaatio näkyy nyt ja tulevaisuudessa juuri sinun elämässäsi? Digitalisaation myötä viime vuosikymmenen aikana on kehittynyt merkittävä määrä uusia tapoja hoitaa arkisia asioita ja on löydetty tehokkaampia tapoja työskentelyyn. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme tulevaisuuden visioita perustuen kahteen eri videoon. Videoissa esitetään ajatuksia siitä, millaisia vaikutuksia digitalisaatiolla voisi olla ihmisen elämään tulevaisuudessa, niin hyvässä kuin pahassakin. Tulevaisuuden kannalta onkin mielenkiintoista, mihin asti digitalisaatio kehittyy ja kuinka pitkälle sen annetaan kehittyä.

Kuva: Pixabay

Matsudan ja Microsoftin tulevaisuusvisiot

Monet käyttämämme tuotteet pyrkivät tekemään elämästämme jollain tavalla sujuvampaa tai tehokkaampaa. Keiichi Matsudan kuvaamassa Merger- lyhytelokuvassa tarkastellaan työpaikalla kasvavaa pakkomiellettä tuottavuuteen. Ehkäpä tulevaisuudessa työpisteemme ohjaa ruokavaliotamme, liikuntaamme, työtämme sekä vapaa-aikaamme erilaisilla lisätyn todellisuuden käyttöliittymillä, jotta toimisimme entistäkin tehokkaammin. Microsoft taas tutkii videollaan, miten kaikkialla läsnä olevan tietotekniikan, data-analytiikan ja uusien yhteistyöpalvelujen avulla saamme voimavaroja koko päivän ajan. Erilaisten tietoteknisten ratkaisujen avulla on helpompaa esimerkiksi työskennellä yhdessä, nähdä mitä muut tekevät, jakaa ideoita ja tietoa sekä keskustella reaaliaikaisesti paikasta ja ajasta riippumatta.

Teknologia yhteiskunnassamme

Teknologian rooli yhteiskunnassamme on merkittävä ja se on kehittynyt todella nopeasti, kuten Audiocenterin artikkelissa kerrotaan. Muutama vuosikymmen sitten meillä ei ollut esimerkiksi tekoälyä, älypuhelimia tai –laitteita, jotka ovat olennaisia teknologian mahdollistamia asioita tänä päivänä. Teknologian edistyminen johtaa isoihin muutoksiin ihmisten arjessa ja työelämässä. Kuitenkin edelleen tarvitsemme tulevaisuudessa ihmisiä valvomaan laitteiden toimintaa, kuten Matsudan videosta käy ilmi. Videon tunnelmasta voi kuitenkin aistia ahdistuksen ihmisen roolista teknologian “avustajana”. Tämä saakin pohtimaan: onko tulevaisuudessa tekoäly ainoa kollegamme?

Moni asia, joka ennen on tehty ihmisten toimesta, on tänä päivänä korvattu laitteilla tai automaatiolla. Tämä johtaa siihen, että moni työpaikka häviää, mutta toisaalta teknologian kehitys luo myös uusia työpaikkoja. Tästä hyvänä esimerkkinä Microsoftin videossa esitetty visio tulevaisuuden työstä ja siitä, kuinka olemme pian jopa yhtä teknologian kanssa. Olemmeko silloin kuitenkin jo liikaa teknologian varassa?

Kuva: Pixabay

Positiivinen vai negatiivinen tulevaisuus?

Vaikka digitalisuus tuo paljon potentiaalia tulevaisuuden kehitykseen, aiheuttaa se myös osaltaan huolia tulevaisuuskuvaan. Työterveyslaitoksen julkaisu ja Matsudan video saavat pohtimaan työelämän tulevaisuutta ja sitä, miten huolehdimme riittävän hyvin tietosuojasta, henkilöstön kuormituksen tai miten pystymme säilyttämään työyhteisölle tärkeän yhteisöllisyyden? Entä kuinka varmistamme yhteiskuntamme päivittäisen toiminnan maailmassa, jossa suurin osa toiminnoista vaatii sähkö- ja nettiyhteyksiä ja joihin Kyberturvallisuuskeskuksen julkaisun mukaan on tiedossa ajoittaisia katkoksia? Muun muassa näiden kysymyksien pohjalta on mahdotonta antaa yksiselitteinen vastaus siihen, onko digitaalinen tulevaisuuskuva positiivinen vai negatiivinen. Kuitenkin Microsoftin videolla esitetyt ajatukset tulevaisuudesta luovat positiivista uskoa innovointiin ja uusien tekniikoiden kehittämiseen sekä yhteiskuntaa ja yksilöä helpottavien ratkaisujen hyödyntämiseen.

Kirjoittajat: Suvi Harjapää, Suvi Innanen, Eveliina Kinnunen, Jenna Mäkinen ja Petra Schutschkoff.

Kommentit